IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週二 3月 19, 2024 6:24 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 199 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345678 ... 14  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週六 7月 19, 2014 6:39 pm 
離線
新手入場
頭像

kadoorie 寫:
其實google 啲咩 google plus, google sync 又係一樣升晒我啲嘢去佢SERVER,話就話同我BACKUP。我都覺係好方便,但係諗深一層,佢攞啲資料做咩真係無人知。
我同意阿公講法,難保他朝一日我有名有姓有錢有面,美國特工可能攞住我啲亂過馬路超速衝燈證據嚟要我幫佢做嘢

係,只係小米做法太橫蠻,就算唔用唔 setup 小米服務都咁樣強制 connect 佢個 server

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 7月 19, 2014 7:12 pm 
離線
全職睇場
頭像

多謝小米公司關注有關事件! 希望貴公司能盡早澄清有關隱私問題!

我部 紅米 Note 用真金白銀買架! 我連用都唔敢用呀! 回水啦 !!!!!

PS: 因為早前俾大量大陸 IP 炸板, 所以 block 左好多大陸 IP 而令你要轉用 日本 IP 先上到 IMA 深感抱歉 !!

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 7月 19, 2014 7:20 pm 
離線
新手入場
頭像

Kenny Li 寫:
多謝小米公司關注有關事件! 希望貴公司能盡早澄清有關隱私問題!

我部 紅米 Note 用真金白銀買架! 我連用都唔敢用呀! 回水啦 !!!!!

PS: 因為早前俾大量大陸 IP 炸板, 所以 block 左好多大陸 IP 而令你要轉用 日本 IP 先上到 IMA 深感抱歉 !!

早前 = 呢兩日??

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 7月 19, 2014 7:23 pm 
離線
全職睇場
頭像

Enterpr1se 寫:
Kenny Li 寫:

早前 = 呢兩日??

幾個月前啦! 自已 security 做得唔好, 俾人炸下當學野!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 7月 19, 2014 7:46 pm 
離線
資深玩家
頭像

其實其他牌子有無做呢類既野

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 7月 19, 2014 7:57 pm 
離線
全職睇場
頭像

VR-HOS 寫:
其實其他牌子有無做呢類既野

點解唔自己裝個 OS Monitor 試下?

我個人經驗,其他牌子都唔會偷偷咁搞你 Media Storage 同 SMS。除非你授權佢咁做!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 7月 19, 2014 8:09 pm 
離線
新手入場
頭像

Kenny Li 寫:
Enterpr1se 寫:
Kenny Li 寫:

早前 = 呢兩日??

幾個月前啦! 自已 security 做得唔好, 俾人炸下當學野!

ic, 我個 blog 之前都俾人係咁留言賣廣告,要安 plugin 先擋得住

另外想請問小熊來電被 disable 是否因為小米 junk call app ??
因為現在小熊來電不支援小米,需要另外下載 apk 安裝

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 7月 20, 2014 1:48 am 
離線
全職睇場
頭像

20140720 / 01:16AM 補充:

終於等到 小米公司的回應! 但好可惜, 小米公司只選擇在 台灣那邊回應而尚未對香港用戶作出同樣回應! 所以我依然好驚呀!!!! 附 台灣蘋果報導:

http://goo.gl/vv3tI0

根據 小米回應內容 :

"涉及用戶隱私的”小米帳號”和“小米雲服務“,如用戶個人資料、照片、簡訊等,小米、紅米系列所有產品都是預設關閉此類網路服務,需使用者同意後主動開啟,且開啟後仍可隨時關閉;“小米帳號”和”小米雲服務“"

"至於近日個別使用者發文擔心的網路服務隱私問題,其所指的其實是”不涉及使用者隱私的網路服務“,主要是一些提供公共資料獲取的網路服務,如推薦短信(針對不同節日向使用者推薦的短信內容),主題,作業系統miui ota升級包。這些資料是需要連到總公司的伺服器進行驗證。所傳輸資料皆不涉及使用者隱私。"

但以上解釋, 並沒有正面回應我的測試, 因我是經過多晚測試之下作出合理担心! 並非開一開 OS Monitor 就當完事! 請 小米公司再正面回應如下:

1) 我並沒有開啟 "網路簡訊", "小米帳號" 和 "小米雲服務" 為何依然會連線到北京的 IP ?

2) 我已經剷除所有 小米內置 APP (包括: CloudService.app ConfigUpdater.apk 及 XiaomiServiceFramework.apk 等等) 為何依然會連線到北京的 IP ?

3) 我已經加裝 firewall, 為何依然會連線到北京的 IP ?

4) 最重要一個問題, 為何我每次去 Google Play 下載任何一個 APP 或經 Gmail 下載一個附件時, 只要經 Download Manager 都要經過北京 IP ?
4) 最重要一個問題, 為何我每次去 Google Play 下載任何一個 APP 或經 Gmail 下載一個附件時, 只要經 Download Manager 都要經過北京 IP ?

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 7月 20, 2014 1:56 am 
離線
資深玩家

IMA 好難得會咁熱鬧,點幾兩點重有四十幾人!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 7月 20, 2014 9:34 am 
離線
版主
頭像

係woo, 對上一次係 sharp 902 903 嘅事la.

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 7月 20, 2014 10:11 am 
離線
新手入場

wow,甘多人來

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 7月 20, 2014 12:23 pm 
離線
資深玩家
頭像

阿公好嘢。。小米快点回应。。。 (:Y) (:Y) (:Y)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 7月 20, 2014 12:29 pm 
離線
新手入場

無辦法唔多人,epc嗰邊好多打手護航河蟹緊…

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 7月 20, 2014 3:06 pm 
離線
全職睇場
頭像

Les Chan 寫:
阿公好嘢。。小米快点回应。。。 (:Y) (:Y) (:Y)

我玩完之後就交俾 工佬接力!搵個工程佬同佢再玩 :-)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 7月 20, 2014 7:56 pm 
離線
版主
頭像

政 寫:
係woo, 對上一次係 sharp 902 903 嘅事la.

接近十年了 ~~~~ 令人回味 ~~~

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 199 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345678 ... 14  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :