IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週二 3月 19, 2024 12:10 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 199 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456 ... 14  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週五 7月 18, 2014 11:43 pm 
離線
版主
頭像

佢地錯哂, 果個唔係IMA 會員 ! 係龍頭呀

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 7月 18, 2014 11:51 pm 
離線
新手入場
頭像

unwire 都有了

http://unwire.hk/2014/07/18/hongmi-note-leak-info/mobile-phone/

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 7月 19, 2014 12:19 am 
離線
新手入場
頭像

852 郵報

http://www.post852.com/33222/

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 7月 19, 2014 12:53 am 
離線
全職睇場
頭像

如果我 2 日無上 IMA, 大家就知我去左邊 ................ :? :?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 7月 19, 2014 12:58 am 
離線
高級玩家
頭像

Kenny Li 寫:
如果我 2 日無上 IMA, 大家就知我去左邊 ................ :? :?

去咗旅行。你唔過關無事嘅。

騙徒與受害人是一伙的 (如果沒有受害人嘅自欺欺人,騙徒很少有機會成功。)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 7月 19, 2014 1:51 am 
離線
新手入場
頭像

Kenny Li 寫:

方丈好小气咖!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 7月 19, 2014 2:09 am 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:

邊會咁易出事
尤其係呢度係HK

反正大把HK人都覺得果D廢米機/大陸野=病毒

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 7月 19, 2014 2:11 am 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:
mid2007 寫:
BoDyTaNk 寫:
http://www.enterpr1se.info/2014/07/mobile-video-app-set-top-box-all-built-in-trojan-horse/

其實唔祇小米,睇完呢個測試,真係覺得所有android device都真係幾唔安全

你唔係HK人?
唔做拉登咪無事LAW

說話唔可以咁講!點解我個人資料,包括相片,SMS 等要俾佢地?

今日我無錢無地位,可能無影響!但有一日,我有頭有面咪大鑊?

希望大家分清楚我知情下俾佢,同偷嘅分別!

X2
呢招支共不嬲玩緊
有人係對方未發跡之前已經做咗類似GE野..

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 7月 19, 2014 2:12 am 
離線
新手入場

Kenny Li 寫:
mid2007 寫:
其實要自己TEST應該好易
手提-WIFI-裝咗wireshark同埋ACCESS POINT GE電腦-ISP

仲可以打開埋D PACKET睇下..

我技術有限,可唔可以幫手做個全面少少嘅測試?

SORRY我無錢去攪

搵個現實裡面識少少IT GE人就做到呢樣野
我GE 層次只係1/4 CCNA Discovery

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 7月 19, 2014 2:13 am 
離線
新手入場

Enterpr1se 寫:

WFC
唔做拉登就得

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 7月 19, 2014 2:31 am 
離線
新手入場

其實我果招應該勁好多

因為廢米機有會連OS MONITOR/ OS都HACK埋..

用獨立GE機去HACK咁就通常D軟件有機會會忽略,如果要再勁D
我個方案中間果個FIREWALL可以改用LINUX/ OPEN-BSD/ CISCO FIREWALL黎防止支共勁到連FIREWALL都HACK埋..

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 7月 19, 2014 2:36 am 
離線
全職睇場
頭像

mid2007 寫:
其實我果招應該勁好多

因為廢米機有會連OS MONITOR/ OS都HACK埋..

用獨立GE機去HACK咁就通常D軟件有機會會忽略,如果要再勁D
我個方案中間果個FIREWALL可以改用LINUX/ OPEN-BSD/ CISCO FIREWALL黎防止支共勁到連FIREWALL都HACK埋..

幫手試下啦 ...........

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 7月 19, 2014 2:37 am 
離線
全職睇場
頭像

20140719 / 02:17AM 補充:

因這次測試, 引起其他網民關注, 同時亦引起 "五毛" 發功, 所以我再補充多少少資料:

a. 前後兩個 ROM (聯通版及國際版) 都是官方網站提供! 並不是 "第三者 ROM"

b. 測試分成 Root 前及 Root 後測試. 結果一樣! 要 root 機, 因為方便安裝 firewall 去攞 log 及剷除小米內置 APP

c. 測試前後, 從未登記小米戶口!

d. Root 後測試更剷走所有 小米內置 APP 包括: CloudService.app ConfigUpdater.apk 及 XiaomiServiceFramework.apk 等!

e. 連線到大陸 IP 大部份是於使用 Wi-Fi 情況及晚上進行! 用 3G data 時, 只有局部 handshake 動作

f. 測試期間, 我有安裝 gmail 及 whatsapp, 因為是一般香港人常用! 同時想了解有無讀取 gmail 及 whatsapp 內容

g. 因我只是個人測試, 並非專業人員, 希望能引起其他專家加入, 再深入探討! 其他人有興趣, 可安裝 OS Monitor (不用 root 機) 就自已試到真相!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 7月 19, 2014 3:00 am 
離線
高級玩家
頭像

阿公,使唔使好似阿澤離開香港一排?你知啦,香港唔少人靠小米搵食。話說我有日行街,兩位應該中學生嘅對話如下,
A: 我都未決定到
B: 我會推介小米
A:真係?
B:小米勁呀,唔使諗,我只揀小米

跟住B就帶住A入去某乞米聖地。

我心諗,小米點勁呢?勁難買係事實,除此之外咪係勁貴囉(炒價計,乞到米另計,但差唔多價有大把國產機揀)。

騙徒與受害人是一伙的 (如果沒有受害人嘅自欺欺人,騙徒很少有機會成功。)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 7月 19, 2014 3:06 am 
離線
全職睇場
頭像

kadoorie 寫:
阿公,使唔使好似阿澤離開香港一排?你知啦,香港唔少人靠小米搵食。話說我有日行街,兩位應該中學生嘅對話如下,
A: 我都未決定到
B: 我會推介小米
A:真係?
B:小米勁呀,唔使諗,我只揀小米

跟住B就帶住A入去某乞米聖地。

我心諗,小米點勁呢?勁難買係事實,除此之外咪係勁貴囉(炒價計,乞到米另計,但差唔多價有大把國產機揀)。

而家正身在大陸避難中 :lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 199 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456 ... 14  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :