IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週二 5月 21, 2024 6:28 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 54 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週一 5月 10, 2010 4:43 pm 
離線
全職睇場
頭像

Les Chan 寫:
Kenny Li 寫:
政 寫:
Les Chan 寫:
昨日系华强见到了,也试过,有不同公司产品.不过我都系勸大家吾好买,慢到抽筋,做工也好求其,国内同胞都系揾快钱主意,如果好好的生产一部咪好囖..人地萍果园老板花了那么多资源做R&D,如果俾你两个回合就断米路,点搞呀???希望新出的"什么Pad"质量会提升......不过.....都无语...

如果個QC同電池可以好D, 真係唔錯

个 OS 唔得!根本唔是俾平板用!只是由手机移去 ............

同意阿公讲的,所以收你吾使$1000,净系bear个新売出来,其他照抄落去部机到,你话赚你几多?

賽格 "藍摩" 出左一部比較似樣的 Android 平版, 不過要賣成 $1500 人仔!

但都是無用! 個 screen 出 800 x 480!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 5月 10, 2010 8:31 pm 
離線
新手入場

Spandau呢部,同藍魔都係用Rockchip RK2808,好處係可以硬解高清片。

如果對大陸機有懷疑,可以考慮Archos的Archos 7,都係用RK2808的chips.

但呢3部機,都係800 x 480.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 5月 11, 2010 12:40 am 
離線
資深玩家
頭像

我唔再講呢部機啦, 無謂比那些:外"星"人在他的地盤唱, 小弟只係想介紹新的過引野比多D人睇, 我本著試新野同寫REVIEW的目的買一部黎玩下寫下介紹下, 咁都要比外"星"人在RIXGHK唱, 無言, 亦唔想同呢D人一般見識, 佢鐘意點講就點講, 佢鐘意唱, 慢慢唱啦, 我唔介意........公道自在人心, 清者自清.......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 5月 11, 2010 1:24 am 
離線
全職睇場
頭像

spandau 寫:
我唔再講呢部機啦, 無謂比那些:外"星"人在他的地盤唱, 小弟只係想介紹新的過引野比多D人睇, 我本著試新野同寫REVIEW的目的買一部黎玩下寫下介紹下, 咁都要比外"星"人在RIXGHK唱, 無言, 亦唔想同呢D人一般見識, 佢鐘意點講就點講, 佢鐘意唱, 慢慢唱啦, 我唔介意........公道自在人心, 清者自清.......

Spandau 兄, 果個 "小那星" 又幾鬼趣緻 :lol:

有佢啦! 小人一個!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 5月 11, 2010 1:24 am 
離線
資深玩家
頭像

spandau 寫:

你寫 Review 佢都要唱?唔抵得你先過佢做白老鼠乎?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
離線
新手入場

我一直有留意呢部機,我唔敢話我睇得晒香港所有網,但有相有字,唔係轉載的,我相信spandau係第一人。

不過我認同,相嗌唔好口...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 5月 11, 2010 2:10 am 
離線
資深玩家

spandau 寫:

S兄,加油!

好老真講,我地去重慶上深通,都係S兄、正、公等等教我地去!如果條路是你行上來的,你串得起,左問右問,深通點去阿!
又話人東又話人西,你吾鐘意人,就可好睇人啦,又不是呀,IMA同S兄網站,他是第主要網友,吹!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 5月 11, 2010 7:23 am 
離線
版主

spandau 寫:
依d無聊人洗乜理佢,佢要認屎認屁咪有得佢認

佢宗旨係:跟人口水尾、炒人地野之後,左手入人地貨右手賣俾人既契弟

Spandau 唔洗為依d無為人勞氣!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 5月 11, 2010 9:54 am 
離線
新手入場

Spandau,

無謂同o係個邊出世o既細路仔一般見識

膠登個邊個所謂包膠只係轉載, 名眼人一睇就知, 咁都叫最先o既, 以後就全部都轉載就慳水慳力啦

呢d"人"只可以o係自己地盤講同做埋晒d細路仔講同做o既野, 去到邊都點著火頭, 佢最後都只可以o係自己地方"過活"

呢d"人", 自己入完部機, 玩完玩夠就轉個頭當新機o係自己地頭賣比人(睇下佢post出黎d相, 新機貼o係mon個張英文邊明膠貼變o左張爛鬼膠mon貼仲要貼到起晒泡就知咩事啦), 呢d行為已經最x街同先x冇分別, 最攪笑係行貨就出街, 水貨個價係咁跌, 當個邊班小朋友係水魚, 出完個post個價貴得滯冇水魚落搭就話平放, 仲唔係驚走唔切貨, 抵q佢死啦 :P

仲下下話賣電話搵奶粉錢, 但咁樣唔係搵, 係呃, 話人當人水魚者實情係佢自己先係當人水魚, 邊個當人水魚, 大家而家睇得一清二楚啦!!

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 5月 11, 2010 12:36 pm 
離線
新手入場
頭像

呢條"九系"既癖好係鍾意搵交哎,無藥可救,華陀在世都話費九事徙藥醫! :x Spandau兄毋須動怒!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 5月 11, 2010 2:46 pm 
離線
新手入場

simon 寫:
Spandau,

膠登個邊個所謂包膠只係轉載, 名眼人一睇就知, 咁都叫最先o既, 以後就全部都轉載就慳水慳力啦

呢d"人"只可以o係自己地盤講同做埋晒d細路仔講同做o既野, 去到邊都點著火頭, 佢最後都只可以o係自己地方"過活"

呢d"人", 自己入完部機, 玩完玩夠就轉個頭當新機o係自己地頭賣比人(睇下佢post出黎d相, 新機貼o係mon個張英文邊明膠貼變o左張爛鬼膠mon貼仲要貼到起晒泡就知咩事啦), 呢d行為已經最x街同先x冇分別, 最攪笑係行貨就出街, 水貨個價係咁跌, 當個邊班小朋友係水魚, 出完個post個價貴得滯冇水魚落搭就話平放, 仲唔係驚走唔切貨, 抵q佢死啦 :P

仲下下話賣電話搵奶粉錢, 但咁樣唔係搵, 係呃, 話人當人水魚者實情係佢自己先係當人水魚, 邊個當人水魚, 大家而家睇得一清二楚啦!!

呢個人我同佢係yahoo買部LG 機, 但原來係翻新機, 咁樣賺錢係好唔老實

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 5月 11, 2010 5:27 pm 
離線
資深玩家

ward_zabac 寫:
simon 寫:
Spandau,

呢個人我同佢係yahoo買部LG 機, 但原來係翻新機, 咁樣賺錢係好唔老實

貨源只是

1重慶--可以買機的只有三檔(d老闆話你d chinese

2深通-買LG果幾檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 5月 11, 2010 6:27 pm 
離線
版主
頭像

好!夠皮……明白未

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 5月 12, 2010 6:00 pm 
離線
資深玩家
頭像

无谓再互相攻击啦,平心和气齐齐享受玩手机的乐趣吧...不是局内人也不要有太多意见啦,太阳出来了... :-D :-D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 5月 25, 2010 4:26 pm 
離線
新手入場

小弟都買左所謂新版,有cam的,據講已包3G USB modem driver同系統有改良。以下係小小分享。

Screen:
- Screen用電阻式,但android的OS 係無scroll bar的,於是,有時明明想scroll個screen去下面的選項,就會唔觸中間的選項
- 同時間,由於敏感度不足,就算個virtual keyboard,key size唔細,但按錯按漏0既機會唔少,要適應一下
- Brightness好好少,100%係must,因為99% brightness,光度我覺得起碼跌左4成,如果房間全黑,都仲可以睇到,否則就會太暗 (software無好好調校)

Sound:
- 好一個小喇叭,細聲到不行,只要有屋企人開電視、收音機,甚至貓叫,都一定聽唔到,加上喇叭位0係底,一拎住就有機會掩住
- 可能本人撞聾,插左對自家headphone落去,都係頗細聲,(於屋內)經常要調校到90%以上才normal (不過我唔拎出街用,ok啦)

Input:
- 到現時為止,只有1款手寫能順利安裝 (htc),而acer的penpower同moto的手寫都裝唔到或冇反應,而唯一裝到0既htc只係打直時有用,打橫時就會有error,輸入法關閉
- 暫時在用廣東話輸入法 (慚愧:我唔識倉頡簡易,只會廣東和筆劃輸入)

Internet Usage:
- Facebook for Android用到,反應ok,但我習慣用mobile版,所以用番opera mini上m.facebook.com
- MSN ok可用
- Browsing:用native的browser ok,但感覺同當時用magic差不多,轉用dolphin,但唔知點解每次download野都話無space,而家用opera mini,0係手機用慣左,我反而睇得仲開心 (但可能由於RAM的問題又或者係個電阻式touchscreen,我成日覺得用呢部MID做browsing,無我用手機咁順 (我用Samsung i8910 S60 5th Ed.)
- 偶爾都會用skyfire,可以load埋flash睇,但唔好期望一load即播,同埋做唔到full screen (約screen size 40-50%左右),亦會偶爾force close
- Gmail: 都係用番Google的Gmail App,大個d mon,比起用Magic時睇得舒服d

Apps:
- Google Maps: OK用到,但因為無GPS,無得定位,但亦試唔到用Wi-Fi定位 (我用電腦ok,但MID就唔得,未試真,但我覺得係個OS無fine tune 0既緣故)
- Youtube:無內置到,自己上網download左個,但開唔到full screen (max係約screen的6成左右),個app的menu bar orientation都係錯位 (我會認為係個OS本身係夾硬將橫直倒轉而造成的問題)
- 跟機張Micro SD有Doc-to-Go,仲要係可reg.的"正版" (真係收到dataviz的email reply的),可開word, excel, powerpoint同PDF
- 亦有一d我唔會用0既 apps,例如大牛、QQ等
- 有跟Market,亦可以download到同裝到apps,但就係N代之前0既1.5版本Market layout,無screen capt,得堆字
- 裝埋hiapk的安卓市場都用到
- 唔少apps 裝左,會發現個menu orientation變左打棟,但內容就係橫屏,所以跳出,force close時有出現,亦有唔少係完全唔work
- games唔係側埋一邊,就係變左豎屏先玩到 (anyway 1.5的games唔玩都無損失)
- 基於上面的問題,唔少apps唔work,但因為無back鍵 (只有home & menu),even唔work,但無辦法back,只可以按home,然後用task manager kill佢
- 我所買0既係第2版,有個cam,但好搞笑係個camera app,得一個shutter icon,而0係個screen見到0既影像係zoom大左(我估約2-3x),你永遠唔會將相會影到邊,好隨意(!)
- 而download落0黎0既相機app,全部都有上述問題,亦有更多係同個orientation唔夾,一係就用唔到,一係直情唔work
- 裡面有個ebook的程式,但我冇玩過

Video & Photo:
- Video未詳細試格式 (我本身係買來當internet tablet多於PMP),但開過720p的movie trailer,係順暢對咀的,但更高1280(?)的,就會有窒同聲話唔同步
- 相片,用跟機的sample試開,開啟時間和zoom in/out算滿意,要注意只係單點觸控,無multi touch zoom in/out

硬件:
- 手工:都係大陸0野手工,但起碼主機無界手水口,d button 唔好太奢求,一般大陸PMP, MP3機水準
- Screen暫時無死/光點,但好似入粒塵,但我唔知係本身有,定呢2日0係我屋企跑入去
- 火牛有滋滋聲
- earphone係RMB 5的貨色
- 無menu/user guide

引言回覆:
Photo 1

左:機正面 (相攝於收貨當日,未充電),下面有On/Off制、2 x USB、1 x MicroSD slot、1 x Mic (但我相信係假的或者未work,因為我試過download錄音軟件,錄完係無聲的)、1 x 3.5mm jack、1 x AC adapter jack ,機頂有home、menu制,正面的是so call 開關 (我會叫佢sleep/wake制)
右:盒內配件 (1 x 兩腳110 - 240v火牛 (會發出微弱滋滋聲)、1 x USB to Mini USB線、1 x Mini USB to USB Host線、1 x 超低級白色iPod款earphone

引言回覆:
Photo 2

左:盒,盒旁寫住i-Robot (!)
右:開盒 (機背有一線喇叭位,個喇叭係正一小.. 好細聲)

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 54 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 25 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :