IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週一 6月 03, 2024 2:01 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週二 3月 30, 2010 2:20 am 
離線
高級玩家
頭像

小弟不才,學人整篇野講下。我呢d窮人只有pulse同呢部,所以只有同我部pulse比下 :P

剛剛禮拜由les兄樹入手,原本想要dext,可惜可惜.....
一入手已經係2.1 I570XXJCB.....(to les兄:部機其實未root)

先講下個通話 <---電話最重要就係通話質素,所以比較想要dext
質素ok,一貫三叔水準,聽筒大聲的話會拆,暫時無投訴。不過比唔上我之前部BB8220,部BB係機舖聽電話,老虎以為我仲係公司 :P
感覺上pulse差小小,另外可能設計問題,隻手成日黯到個mic。
signal方面,I5700明顯收得好過pulse。

MON方面
已測試,I5700肯定唔係amoled,不過都好靚,pulse明顯差一皮。加上可能因為尺寸比較細,比pulse顯得較為細致。同樣又因為尺寸細,搞到經常有誤觸控0既情況。:evil: Touch screen反應比pulse慢,我成日拉唔到窗簾 :evil: 希望下版rom有改善。

CAM方面,唔比較。海軍鬥水兵。

系統反應方面
唔跑BENCHMARK,眼見為實。純粹以CPU比較,PULSE 0既MSM7200A差I5700粒S3C6410幾皮。S3C6410可以同MILESTOME 0既OMAP3,或者SNAPDRAGON系列有力一拼。唔明點解三叔賣比3GS粒勁野唔用係自己BRAND度......當然TEGRA先係王道,玩過ZUNE HD就知 8)

廢話講完....

確認I5700同PULSE一樣RAM係128+64。SAMSUNG優化功力明顯比華為深厚,當然唔排除OS版本問題。I5700可以有超過60MB FREE RAM,相比下PULSE只有大約40。開PROGRAM,網頁的話I5700比較快小小小小,開WIFI LOAD野感覺較為明顯。但奇怪0既係I5700拉窗簾簡頁面時會質質地。可能要執執I5700個ROM。
相比下我部PULSE就順到無朋友,用自己個ROM已經好好(賣下廣告先:P),就等4月出2.1.....

題外話.......之前以為PULSE有192MB RAM而I5700得128,所以有D擔心。但系依家發現128+64都應該夠ANDROID用。
亦由此可見SAMSUNG比較務實,得128MB可分配就寫128。相比HTC比較呃$$,G1公佈就192MB,其實又係128+64。用MSM72XX粒平野用到爛,tytn2一直用用用用用到D2都係佢,加個UI就賣個天價比你。

MEDIA方面
聽歌我平時用XA-V80+5PRO+古河,所以唔試。
睇呵呵發現幾奇怪,我無試d極限碼率,只係用H264壓480*320,640bit。I5700好清但係畫面起格,好似打機無開AA咁。pulse個畫面正常D,應該圓型0既地方係圓型,不過畫面有小小好似BLUR左。

電方面
I5700應該比PULSE好。有機會頂多一日。要試真D 8)
明明PULSE都係1500MAH...唔通華為虛標... :roll:

暫時都係用返PULSE,5700留比老虎.....
多謝各位收睇 :-D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 3月 30, 2010 8:22 am 
離線
資深玩家
頭像

谢谢BB兄,非常详细和专业的评估...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 3月 30, 2010 10:53 am 
離線
新手入場
頭像

Good review! Thanks.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 3月 30, 2010 11:07 am 
離線
資深玩家
頭像

detail and very technical report, push !

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 3月 30, 2010 11:12 pm 
離線
版主
頭像

專業 8)

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客

不能 在這個版面發表主題