IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週四 5月 02, 2024 5:43 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 118 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456 ... 8  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週六 7月 09, 2005 9:09 pm 
離線
新手入場

如果wma格式及vcd要點轉?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 7月 10, 2005 3:17 am 
離線
新手入場

請問係邊度可以download到個Pansonic MeidaStage?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 7月 10, 2005 4:42 am 
離線
新手入場

正宗球迷 寫:
好詳盡,回家即試.
原來要先在mpg本身做手腳變到標準的source,之後先轉asf.

你點解會知要在mpg做左手腳先呢???好學咁請教下,吸收下高手技術先. :lol: :lol:

因為movie stage 只接受mpeg4 既檔案轉換
MPG 檔案只係行MPEG1 :cry: , 所有唔得~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 7月 10, 2005 4:44 am 
離線
新手入場

§麟§ 寫:
如果wma格式及vcd要點轉?

如果個wma檔案係行MPEG4, 可以直接係movie stage 轉換~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 7月 10, 2005 4:45 am 
離線
新手入場

andycow 寫:
caesar 寫:
補充,
如果只想將AVI檔案轉成ASF檔, 可用右邊的Convert

I' use CONVERT make the asf like this.(down)
but the sound is bad by phone.
use mediaplayer to play haven't problem...
can u help me?? thx.

如果想用902/802全螢幕看電影的話, 必須要用SD-VIDEO, 而其規格如下;
圖畫大小:320X240
聲音: 8KHz, 4Bit, Mono

其實哩個規格注定聲音唔會好好啦~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 7月 10, 2005 5:44 am 
離線
資深玩家
頭像

等我都試o下先 :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 7月 10, 2005 8:35 am 
離線
新手入場

我下左movie stage但冇個士巴拿公仔,why???

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 7月 10, 2005 9:49 am 
離線
新手入場

當我轉既時候, 佢出左句

An error has occurred during processing. Processing will be terminated.

我想問下有咩方法解決?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 7月 10, 2005 10:00 am 
離線
新手入場

SD-MovieStage Ver.1.1U
我個個呢個ver
邊度有得下載。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 7月 10, 2005 10:41 am 
離線
新手入場

謝謝你的教學,很清楚呀
但我有個問題~~~我download既 TMPGEnc Plus 無你果個microsoft aki mpeg4 codec呀
請問係咪我download錯version 一或我要另外download 個codec呢
謝謝

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 11, 2005 1:28 am 
離線
新手入場

我down 落黎已經係avi gar la
但係點解mediastage 直情顯示唔到gei?(個list 揾唔到)

定係avi file 需要某d格式 :?:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 11, 2005 9:56 am 
離線
資深玩家

byronyau 寫:
謝謝你的教學,很清楚呀
但我有個問題~~~我download既 TMPGEnc Plus 無你果個microsoft aki mpeg4 codec呀
請問係咪我download錯version 一或我要另外download 個codec呢
謝謝

你係唔係指TMPG 將mpg先轉成avi時的codec揀唔到 M$ 的MPEG4 codec V1??
個隻codec,要用media player的更新先得,如果想知自己有乜codec,試下用VirtualDUB望下,佢會show哂部機有乜codec.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 11, 2005 10:04 am 
離線
資深玩家

putty 寫:
我down 落黎已經係avi gar la
但係點解mediastage 直情顯示唔到gei?(個list 揾唔到)

定係avi file 需要某d格式 :?:

或者你試下跟番caesar的avi規格整左先,睇下個media Stage認唔認到個avi先.

不過好多人都揀V2.5版黎用,唔知是否個隻ver轉檔會成功率大好多

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 11, 2005 4:25 pm 
離線
資深玩家
頭像

sorry 轉完放入sd咭內sd video,但唔知點解有聲無畫. :oops:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 7月 11, 2005 4:47 pm 
離線
資深玩家

ivancwm 寫:
sorry 轉完放入sd咭內sd video,但唔知點解有聲無畫. :oops:

你同我一樣,我都係跟足咁轉,都係有聲冇畫,聲音質素都仲係唔夠caesar的戀上床片段咁正咁好.
唔知關唔關個moviestage事呢
有好多人搵media stage 2.5 mobile edition,我在外國網站都見佢地搵呢隻,可能呢隻轉出黎的成功機會大好多.
同埋我收到一個asf,個畫面係卡通可以到900kbps,相當高,睇黎可以自己set畫質,但音質就fix死了

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 118 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456 ... 8  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :